La serra de Castelltallat, pastures en un entorn privilegiat

Des de l’any 1992, la Serra de Castelltallat està reconeguda com un Espai d’Interès Natural. És al centre de Catalunya, amb una alçada que ratlla els 1000 metres. Els animals pasturen tot l’any en aquest indret únic, punt de trobada entre les rouredes, els alzinars, els boscos de pinassa i els de pi blanc. Al mosaic vistós del paisatge hi conviuen equilibradament el bosc, les feixes per a pastures i els conreus.

Una tradició centenària

En aquest entorn privilegiat, les vaques i els vedells viuen en llibertat i el ramat d’ovelles surt cada dia a pasturar, tal com s’ha fet en aquesta terra des de fa centenars d’anys. Quan el dia és més llarg els animals fan vida molt temps als prats i boscos. Al temps del fred, amb menys llum diürna, passen més estona al corral, on disposen d’un pati ampli, sense estretors.

La cura dels animals

El ramat ha seguit des de sempre les finques de Biosca i d’El Mas. Ho fa acompanyat, avui seguint les indicacions del Miquel, el pastor, i el Panxo, el seu gos ajudant.

Tot de casa

L’explotació agrícola, forestal i ramadera de Pastures de Castelltallat té un bagatge de moltes generacions.
Com és habitual a la pagesia, des dels seus orígens compta, a més, amb un plantejament global i holístic basat en la premissa del “tot de casa” que ha esdevingut una garantia de qualitat i confiança.

La forma tradicional de fer, el respecte pel ritme natural i el tracte respectuós pels animals fan que, com passa amb el bon vi, el bestiar de Pastures de Castelltallat s’amari també del gust singular de la serra on creix i en capti el caràcter.